Лепене

Съвременните технологии позволяват използването на UV/ултравиолетови/ лепила подходящи за дълготрайно залепване на материали като стъкло/стъкло, стъкло/метал, стъкло/дърво и стъкло/камък. Освен това стъкло може да се лепи и за някои термопластмаси.

Процесът на изсушаване на връзката е анаеробен, което означава без кислород. Ето защо разстоянието между частите трябва да е възможно най-малко/0,1-0,5мм/, за получаване на максимална здравина на връзката. За получаване на оптимален резултат, краищата на стъклото, трябва да са гладки, идеално шлифовани и полирани. UV светлината спомага за бързото и качествено изсъхване на лепило, гарантиращо здравината на връзката. След изсъхването UV лепилата са прозрачни, което ги прави подходящи за изграждане на оптични конструкции.

Прозрачен флоат, огледало/но не и от страната на покритието/ и закалени стъкла, могат да се лепят без проблем. Лепенето на специални стъкла може да е трудно осъществимо или понякога невъзможно. Проблемно може да бъде лепенето на всички структурни стъкла като орнаментно, армирано, матирано или атлазено стъкло. Пропускливостта на UV лъчите зависи от дебелината на стъклото и интензивността на оцветяването му. Стъкла, които имат висок коефициент на поглъщане на UV лъчите, като ламинирано стъкло/триплекс/, интензивно оцветени стъкла (планибел зелено/синьо/бронзе) не могат да се лепят с традиционните UV лепила, за тях са подходящи само силно чувствителните “Ламификс” лепилВажно е да се знае, че UV лепилата са влаго, но не и водоустойчиви.

Фирма “Полигас’’ е заложила на използването на UV лепилата, производство на реномираната и с дългогодишни традиции немска фирма “BOHLE”, която предлага богата гама от лепила, препарати и приспособления за лепене, което дава възможност за решаване на разнообразните изисквания на клиентите. Основно услугите, които извършваме са лепене на стъкло-стъкло и стъкло-метал.